rajfotografie

COMPOSITIE - kadrering

Kadrering

Hang je je mooiste foto aan de muur dan doe je dat meestal in een lijst. Dat is niet alleen handig maar het plaatst je foto ook in een kader. Hetzelfde effect heeft een passepartout. Ook dat kadert een afbeelding.

Kadrering in de fotografie betekent dat je het onderwerp van je foto afbakent door een natuurlijk kader mee te fotograferen. Daardoor krijgt je onderwerp alle aandacht en er ontstaat dieptewerking in de afbeelding.

Onderstaande foto's zijn op dezelfde plek gemaakt en op hetzelfde moment. De eerste foto is gekadreerd door de muren van het venster mee te fotograferen. Het accentueert het smaragdgroene water en de blauwe lucht in de achtergrond. Er zit diepte in de foto en het is prettig om naar te kijken.

 

De tweede foto toont alleen het water met de wolkenlucht. Hoewel dat even groen en blauw is, is het totaalbeeld veel minder aantrekkelijk omdat diepte en contrast ontbreken. De foto is saaier dan de gekadreerde foto. Het toont aan dat kadrering een betere compositie geeft.

Kaders genoeg

Wie een beetje oplet ziet vanzelf dat er heel veel natuurlijke kaders zijn die je als fotograaf kunt gebruiken. Zelfs in straatportretten zijn er situaties denkbaar dat een kadrering net dat beetje extra aan je foto geeft dan zomaar een straatportret. Onderstaande foto is daar een voorbeeld van. De kadrering zit in het model zelf, de schoenzolen! Door het gezicht precies tussen beide zolen te fotograferen ontstaat een origineel en ook wel grappig portret. De kadrering voegt duidelijk iets toe. Niet alleen de kadrering maar door de gering onscherpte ontstaat ook diepte in het beeld. De focus ligt op het gezicht.


Wie wel eens een selfie maakt kan ook door kadrering een betere selfie maken. Onderstaande foto is saai. De achtergrond is vaag, duister en er staat iemand zichzelf te fotograferen. Niets bijzonders. Maar het witte kader van de deurposten met daarin gecentreerd de fotograaf, geeft de foto wat meer karakter. Het beeld wordt er interessanter door omdat er meer te ontdekken valt in de foto.

 

Zonder kadrering van de witte deurposten is de foto weinig interessant en ook moeilijk te begrijpen. Waar komt die reflectie vandaan, bijvoorbeeld? In de gekadreerde foto is dat direct duidelijk, via het glas in de deur.

Subtiele kadrering

Het concept van kadrering zal nu wel duidelijk zijn. Afbakening door een natuurlijk en zichtbaar kader van het hoofdonderwerp. Kadrering kan ook verkregen worden op een veel subtielere manier. Kijk naar het volgende voorbeeld.

Onderstaande foto laat een rij verlichte ramen zien in de gevel van een groot kantoorgebouw. De enkele rij gele ramen wordt gekadreerd door de schuine lichtblauwe vlakken van de gevel. Deze kartelrand drukt de aandacht van de kijker naar rechts. Het effect van deze compositie is een interessant beeld met een boeiende vlakverdeling en speelse lijnen. De kadrering is niet traditioneel zoals in het eerste voorbeeld maar toch heel subtiel aanwezig.


De volgende foto heeft een bijzonder kader in de twee schuine structuren die als een piramide over de gebouwen heen staan. De compositie omvat daardoor niet alleen de gebouwen maar ook de strak blauwe lucht en de structuren zelf. Ook hier geen traditionele kadrering maar wel een compleet beeld.