rajfotografie

CREATIEF - flitsfotografie

Flitslicht

Natuurlijk licht (zonlicht) en flitslicht vullen elkaar aan. De veel gehoorde mening dat flitslicht lelijk is of niet nodig bij voldoende daglicht, is een misvatting. Beide lichtbronnen zijn heel goed, zowel apart als in combinatie, te gebruiken.

Verkeerd flitsen kan een foto inderdaad erg lelijk maken met te harde schaduwen of overbelichte delen.

Dit artikel legt uit wat natuurlijk als flitslicht doen en hoe je ze beide zo kunt gebruiken dat je foto's er beter en mooier van worden.

natuurlijk licht

De zon is de voornaamste natuurlijke lichtbron waarmee we te maken hebben. De intensiteit en de kleur van het zonlicht verschillen per uur van de dag. 's Ochtends vroeg bevat het zonlicht meer rood en 's avonds meer blauw. Bij fotografen bekend als het 'oranje en blauwe uurtje'. De intensiteit neemt toe vanaf zonsopkomst en naarmate de zon hoger staat. Die intensiteit neemt ook weer af als de zon zakt en uiteindelijk ondergaat.

Vooral op het midden van de dag is dat het geval. Reden om dan juist niet te fotograferen tenzij je die hardheid kunt verminderen door kunstmatig het zonlicht tegen te houden of juist door extra licht toe te voegen om de schaduwen op te lichten, flitslicht dus!

plaats, seizoen en tijd

Ook de plaats op aarde heeft invloed op de intensiteit van het zonlicht. Dichter bij de evenaar schijnt de zon onder een grotere hoek op de aarde dan verder naar het Noorden of Zuiden. Daar is de invalshoek van het zonlicht minder dan 90 graden. Ook die invalshoek tempert de intensiteit omdat het licht een langere afstand van de bron (zon) tot het aardoppervlak moet afleggen. Het schijnt ook door meer atmosferisch stof wat de lichtintensiteit ook reduceert. Valt het zonlicht bijna loodrecht op aarde, zoals bij de evenaar, dan is die weg kort. Het resultaat is dat midden op de dag in de buurt van de evenaar harde schaduwen optreden.

De hoek waaronder het zonlicht de aarde bereikt is 's winters anders dan in de zomer. In onze winter staat de zon op het zuidelijk halfrond en is de invalshoeh op het noordelijk halfrond kleiner. In de zomer wordt die invalshoek groter.

tekst

tekst

vaste flitser

tekst

tekst

tekst

lossen flitser

tekst

tekst

tekst

tekst

titel

tekst

tekst

kop